Taiteilijat:

Roi Vaara

Ensimmäisenä performanssitaiteilijana Ars Fennica-palkinnon voittanut Roi Vaara kuuluu Suomen tunnetuimpiin ja kansainvälisimpiin performanssitaiteilijoihin. Yksi hänen tunnetuimmista teoksistaan on Valkoinen mies, jossa valkoiseksi lateksilla maalattu, attashea-salkkua kantava mies näyttäytyy Helsingin katukuvassa ja osallistuu yllättäen kansainväliseen taidekriitikoiden konferenssiin. Jyväskylällä, kaikista maailman paikoista, on hänelle erityinen merkitys. Roi Vaara asui Jyväskylässä muutaman vuoden 70-luvun puolivälin jälkeen. Sittemmin Roi Vaara on palannut Jyväskylään useissa yhteyksissä.

"”Olen esiintynyt reilusti yli 400 kertaa kaikkiaan 40 maassa eri puolilla maapalloa. Näistä esityksistä suurin osa on ollut ainutkertaisia tiettyyn tilanteeseen ja paikkaan tehtyjä. Ajattelen niin, että olipa paikka tai konteksti mikä hyvänsä, siihen on aina mahdollista tehdä hyvä performanssi.”

Roi Vaara tuo Reaktio festivaalille teoksensa As It Stands. Näin taiteilija kuvaa itse teostaan: "Lasisen vitriinin sisällä seisoo elävä mies, siististi pukeutunut, pukumies. Hän ei tee mitään. Hän vain seisoo paikallaan. Se, mitä tästä pitäisi ajatella, mitä sanoa, ei ole selvää, ei ainakaan itsestään selvää. Selvää on vain se, että hän on paikalla, läsnä lasin takana. Ehkä muuta ei tarvita."

http://www.city.fi/ilmiot/roi+vaara/1542

http://www.teatteritanssi.fi/2171-vaara-lahestyy/

http://www.ksml.fi/uutiset/kulttuuri/mies-seisoo-lasikaapissa-roi-vaara-jyvaskylan-reaktio-festivaalille/2074424

Harald Karsten

Harald Karsten on jyväskyläläinen kuvanveistäjä, jonka teoksista on löydettävissä paljon yhteiskuntakritiikkiä, sanaleikkejä ja kekseliäitä toteutustapoja lempeällä huumorilla sävytettynä. Harald on toteuttanut lukuisia julkisia teoksia ympäri Jyväskylää. Äänitaideteos Hei sinä siellä toistetaan Harjun Vesilinnan tornista, joten äänen kautta taiteilijan teos tavoittaa kaikki keskustassa asuvat ja siellä vierailevat kansalaiset.

http://haraldkarsten.net/

Marko Kaiponen

"Marko Kaiponen on itseoppinut taiteilija, joka tekee piirustuksia, installaatioita, kollaaseja, performansseja ja arkkitehtuuria.  Elämänkumppaninsa Riikka Käpin kanssa Toivakan metsätontille 1990 –luvulta lähtien kierrätysaineksista rakentama Ympyrätalo ja sen pihapiiri on kokonaistaideteos, johon liittyvästä elämänasenteesta muu taiteellinen toiminta nousee.

Kaiposen performanssit tarttuvat yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Kaiponen on tehnyt protestiperformansseja lähes vuosittain asuntomessuilla. Ensimmäinen oli Laukaan asuntomessuilla 2003, missä hän raahasi joulupukkihahmossa perässään Velka-asuntotaakkarekeä.  Kokkolassa Kaipospukki esiintyi `Joulupukin morsiustynnyrissä`. (katso utube Pirtola/Kaiponen videoita projekteista)

Eräs esityksen muoto käsittelee `Ristin tietä`, missä Kaiponen raahaa selässään puista ristiä, mikä on päällystetty muovisilla lääkepillerikuorilla. Ylilääkitsemistä protestoiva teos (Pelikenttä) on ollut versiona näyttelyissä Suomen karttana, joka on peitetty injektioruiskumetsällä ja lääkepurkkitornilla. Avajaistapahtumissa Kaiponen esiintyy joulupukkina, joka pesee jalkansa Koskenkorvassa ja tarjoilee tätä `katkeraa kalkkia` yleisölle mm Roi Vaaran järjestämässä tapahtumassa  Poikkeustilassa Helsingin Kaapelilla 1999 sekä Göteborgin kansainvälisissä taidetapahtumassa Röda Stenissä 2001

Kaiponen on järjestänyt yhteisnäyttelyitä, joista ensimmäinen oli Vaajakosken vanhassa voimalassa 1997, jolloin Kaiponen poltti joulupukkina käypää rahaa.

Kaiponen tekee myös kollaaseja, jotka käsittelevät `suomalaisten kätten töitä`; alibilehdistä yms leikattuja väkivaltaisia kuvia, joita hän liimaa esim vanhoihin Suomen lippuihin ja esittää julkisissa tiloissa keskustelun aiheeksi järjettömistä tuloeroista johtuvasta sisäisestä väkivallasta.

Jatkuvasti syntyvistä art-brut –tyylisistä piirustuksista on Kaiponen tehnyt näyttelyn viime vuonna Jyväskylässä galleria Patinassa ja Viitasaarella."
-Erkki Pirtola


http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/velkamammutti-vilauttaa/1037823

http://uusi.voima.fi/artikkeli/2011/video-tama-on-arkkitehtuuria-2/

Helena Ratinen

Helena Ratinen on Jyväskylässä asuva tanssitaiteilija, joka työskentely on usein yhteisö- ja ympäristöorientoitunutta. Ratinen on esiintynyt muun muassa Shanghain maailmannäyttelyssä 2010, jossa hän edusti Suomea esityksellään kuukauden ajan. Ratinen on keskittynyt erityisesti butotanssiin. Japanilaisessa butossa tanssija pyrkii tavoittamaan eletyn hetken. Usein buto on hidasliikkeistä ja ulospäin vähätapahtumaista, jolloin pienikin ele latautuu isoilla merkityksillä. Buto antaa katsojalle aktiivisen mahdollisuuden tulkita tanssijaa ja eläytyä hetkeen. Reaktio-festivaalille Ratinen toteuttaa interaktiivisen ja improvisaatioon pohjautuvan performanssin, joka esitetään jyväskylän Kirkkopuistossa.

"Ajatus on teko ja teot luovat kulttuuria"

https://www.youtube.com/watch?v=XHBunvqMQb8

Tatu Rönkkö

Viimeiset kaksi vuotta lyömäsoittaja Tatu Rönkkö on soittanut improvisoituja soolokonsertteja yksityisihmisten keittiöissä, pelkästään kustakin keittiöstä löytyviä esineitä soittimenaan käyttäen. Hän ei näe keittiöitä ennen esitystä tai suunnittele mitä tuleman pitää. Kaikki tapahtuu siinä hetkessä, ympärillä olevan parin kymmenen ihmisen säestäessä esitystä spontaanein huudoin ja naurun pyrähdyksin tai silmät kiinni musiikkiin syventyneenä.

”Ajatuksenani on tuoda esiintyjä ja yleisö lähemmäksi toisiaan kaikille tutussa arkisessa tilassa ja kyseenalaistaa normaalin konserttitilanteen säännöt. Haluan samalla tutkia keittiötä lyömäsoittimena ja haastaa itseni improvisoivana muusikkona” Rönkkö kertoo.

Rönkkö on esiitynyt keittiöissä Suomen lisäksi Virossa, Portugalissa, Kiinassa ja Filippiineillä. I Play Your Kitchen-projektinsa lisäksi hän työskentelee aktiivisesti improvisoidun ja kokeellisen musiikin kentällä asuinkaupungissaan Berliinissä esintyen jatkuvasti ympäri Eurooppaa. Rönkkö on soittanut rumpuja mm. kansainvälisesti menestyneessä tanskalaisyhtye Efterklangissa ja helsinkiläisessä Elifantreessa sekä ollut osana jyväskyläläistaustaisen Yonan Liikkuvat Pilvet-yhtyettä.

Jyväskylän kesään Tatu Rönkkö tuo I Play Your Kitcenin idean, mutta baariympäristöön muokattuna:

Ravintola Figarossa järjestettävään konserttiin tulevat ihmiset saavat tuoda mukanaan yhden esineen omasta keittiöstään ja asettaa sen haluamaansa kohtaan baarin keskellä olevan muutaman pöydän päälle. Yleisö asettuu kollektiivisesti luodun soitinarsenaalin ympärille haluamallaan tavalla, mahdollisimman kotoisasti. Rönkkö astuu baariin juuri ennen esitystä ja konsertti alkaa. Loppu jää nähtäväksi ja kuultavaksi..

Lahjoitettuja esineitä ei välttämättä saa takaisin ainakaan yhtenä kappaneena, sillä ei ole sanottua että ne säilyvät esityksessä ehjinä. Arkisia uhrauksia taiteen nimissä!

http://www.rumba.fi/haastattelut/sitten-jotain-aivan-erilaista-paastaisitko-perkussionisti-tatu-ronkon-keikalle-keittioosi/