TAJUNNANRÄJÄYTTÄVÄ ESITTÄVÄN TAITEEN FESTIVAALI

REAKTIO

Reaktio on toista kertaa Jyväskylässä järjestettävä esitystaiteen festivaali, joka tarjoilee hämmentävän coctailin performanssia, nykytanssia ja äänitaidetta. Teokset esitetään tällä kertaa julkisessa tilassa ympäri Jyväskylän keskustaa ja festivaali toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän kesä –festivaalin kanssa 6.-12.7. Reaktio-festivaalin taiteilijat ovat esittelyssä myös Jyväskylän kesän Mitä noi tekee? -ohjelmistossa. Reaktio tulee sykähdyttämään katsojia ja ohikulkijoita yllättävissä tilanteissa yllättävillä tavoilla.

Reaktion pääesiintyjä on kansainvälisesti tunnettu performanssitaiteilija Roi Vaara esityksellään As It Stands. Roi Vaara esiintyy myös festivaaliklubilla 9.7. sekä pitää kaksiosaisen yleisöluennon 8.7. osana Reaktion oheisohjelmistoa. Muita Reaktion esiintyjiä ovat paikalliset taiteilijat Marko Kaiponen, Helena Ratinen, Harald Karsten sekä festivaaliklubilla esiintyvä ja tällä hetkellä Berliinissä asuva muusikko Tatu Rönkkö.

KAUPUNKIKERROIN-TAPAHTUMAKOKONAISUUS:

Reaktio-festivaali on vuonna 2015 osana laajaa Kaupunkikerroin-tapahtumakokonaisuutta.

Uusi ja yllätyksellinen tapahtumakokonaisuus Kaupunkikerroin elävöittää Jyväskylän keskustan julkista tilaa ja tuo taidetta kaupunkilaisten arkeen. Kesä-lokakuun aikana tapahtuma nostaa valokeilaan taidemuotoja, joita alueella on harvemmin nähty: katu-, kaupunki-, media-, sana- ja performanssitaidetta. Luvassa on muun muassa pesugraffititeos Lutakon aukiolle, joka toteutetaan yhteistyössä kirjailija Olli-Pekka Tennilän sekä taiteilija Jukka Silokunnaksen kanssa. Pesugraffiti-tekniikkaa ei ole tietääksemme Jyväskylässä vielä tehty koskaan.

Katutaiteen huippunimet, kuten Arabian muraalitaiteilija Jukka Hakanen, maalaavat keskustassa sijaitsevia sähkömuuntamoita katutaideprojektissa. Kaupunkitaiteen näyttelyssä sen sijaan huomiota herättää mm. Timo O. Nenosen teos "Kiinni jossakin", joka koostuu yli 150 metriä pitkästä puukettingistä. Lokakuussa kansainvälistä uraa tekevä taiteilijapari Andy&Merja hämmästyttää teoksellaan, joka koostuu ilmalla täytettävistä rakenteista ja valosta. Kaikkia aisteja herättelevää mediataidenäyttelyä pääsee ihailemaan Galleria Ratamossa 18.6.-12.7.2015.

http://www.jyvaskyla.fi/ratamo/info/tiedotteet/2/0/76247

Kaupunkikerroin –tapahtumakokonaisuus on osana kuvataiteen juhlavuoden ohjelmistoa.

FESTIVAALIKLUBI:

Festivaalin oheisohjelmistoon kuuluu virallinen festivaaliklubi ravintola Figaro Winebistrossa. Festivaaliklubin ohjelman aloittaa Roi Vaara ääniperformanssillaan ja illan pääesiintyjä on improvisaatiotaituri ja jazzrumpali Tatu Rönkkö.

Kesän konserttiin ihmiset saavat tuoda mukanaan yhden keittiöesineen. Lahjoitettuja välineitä ei välttämättä saa takaisin yhtenä kappaneena, sillä ei ole sanottua, että ne säilyvät esityksessä ehjinä. Arkisia uhrauksia taiteen nimissä!

torstaina 9.7. klo 21:00

http://jyvaskylankesa.fi/ohjelma/tatu-ronkko-i-play-your-kitchen-in-a-bar-k18/

 

LUENTO: Roi Vaara: Paikka- ja tilannesidonnaiset performanssit

keskiviikkona 8.7. klo 17-19:15

Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23

Vapaa pääsy!

http://matkalla.keskisuomentaide.fi/roi-vaaran-luento-keskiviikkona-8-7-klo-17-18/